اولین رویداد مسئلهمحور نوآوریهای انرژی با رویکرد ارتقای تابآوری، روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳ در سالن خوارزمی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در ابتدای مراسم، مهندس شجاعی، معاون شرکت صبا باتری ضمن تشکر و قدردانی از برگزارکنندگان برنامه، اهداف این رویداد و رویکرد تابآوری را حوزه خاصی خواند که توجه کمتری به آن شده است.
وی در خصوص تأمین انرژی ایران از گاز طبیعی توضیح داد: ۹۰ درصد تأمین انرژی ایران از گاز طبیعی است؛ در حالی که سایر کشورها به منابع خود تنوع بخشیدهاند اما همچنان در ایران درصد زیادی از تأمین انرژی از گاز طبیعی است و این میتواند نگران کننده باشد. همچنین انرژیهای تجدیدپذیر سهم چندانی در کشور ندارند.
مهندس شجاعی این رویداد را فرصتی برای گسترش تعاملات و حل مشکلات حوزه انرژی دانست.
وی شرکت صبا باتری را بزرگترین تولیدکننده باتری خودرویی کشور معرفی کرد که حدود ۵۰ درصد نیازهای کشور را برطرف میکند و در کنار آن مدیریت و کنترل قیمت باتری را نیز در دست دارد.
مهندس شجاعی افزود: در این شرکت علاوه بر باتری خودرویی، فرآوردههای متالورژی و باتریهای لیتیومی نیز تولید و عرضه میشود و چهار گروه صنعتی در این شرکت مشغول فعالیت هستند.
وی اشاره کرد: در حوزه انرژی و ذخیرسازهای انرژی از پژوهشها و طرحها حمایت میکنیم و باید در نظر داشته باشیم که دانشگاه شروع همه موضوعات است و باید از ظرفیتهای دانشگاه مناسبتر استفاده کنیم.
در ادامه مهندس افتخاری، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی ضمن خداقوت به برگزارکنندگان رویداد گفت: شرکت گاز استان خراسان رضوی، شرکت پیشگام و بهرهور در افق ۱۴۰۴ است که بر اساس آن اقدامات متفاوتی را در استان انجام داده است.
وی با توجه به مصرف بالا و نگران کننده گاز در استان افزود: عرضه و تقاضا گاز موجب نگرانی است. در استان خراسان رضوی بیشترین مقدار گازرسانی را داریم و دومین مصرف کننده گاز بعد از تهران هستیم. اگر مصرف گاز به همین صورت و رو به افزایش ادامه پیدا کند ناترازی نیز رو به افزایش خواهد بود.
مهندس افتخاری با توجه به حجم بسیار زیاد مصرف خانگی گاز توضیح داد: گاز طبیعی در مصرف خانگی سوخته میشود در حالی که از گاز طبیعی باید برای ساخته شدن استفاده کرد.
وی تابآوری انرژی را اینگونه تعریف کرد: توانایی سیستمهای انرژی در مقاومت و بازیابی سریع تحویل انرژی در بروز حوادث و اختلالات پیشبینی نشده با اثر زیاد یا مدت زمان طولانی.
مهندس افتخاری تنوع بخشی به منابع انرژی، بهرهگیری از تولید پراکنده، بهرهگیری از انرژیهای تجدیدپذیر و هوشمندسازی سیستمهای تأمین انرژی را از راهکارهای تابآوری دانست.
مهندس افتخاری اقدامات شرکت گاز برای مدیریت مصرف را آموزش به دانشآموزان، شناسایی مشترکین بارز مصرف عمده، مدیریت افکار عمومی از طریق تبلیغات در فضای مجازی و مردمیسازی مدیریت مصرف گاز برشمرد.
در ادامه این رویداد دکتر قریشی، دبیر رویداد انرژی نو اشاره کرد: ناترازی برق در تابستان و کسری گاز در زمستان از جمله مشکلات کشور است. تمام منابع ما متمرکز بر گاز و به خصوص در جنوب کشور است و تولید پراکنده در کشور بسیار اندک است.
وی سه محور اصلی رویداد را تولید انرژی تجدیدپذیر، مدیریت و هوشمندسازی و حکمرانی و سیاست در حوزه انرژی خواند.
دکتر قریشی افزود: در جریان برگزاری این همایش دریافتیم قوانین و دستورالعملهای حوزه تأمین انرژی هر سال در حال ارتقا است؛ بازارهای خردهفروشی برق در حال شکلگیری است؛ بیشتر نیازهای اعلام شده در حوزه فناوری است و نیازی در حوزه حکمرانی انرژی، فرهنگسازی و روش تأمین مالی دریافت نشده است.
وی بیان کرد: ۲۳ طرح برای این رویداد دریافت کردیم که در ادامه سه طرح برتر، مطالب خود را ارائه خواهند داد و داوران مقام اول، دوم و سوم را با توجه به معیارهای مدنظر انتخاب خواهند کرد.
دکتر میریوسفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تأکید کرد: در اتاق بازرگانی، به دنبال این هستیم که راهکارهایی در حوزه انرژی ارائه دهیم تا بتوانیم فضای کار صنعت، معدن و کشاورزی را بهبود بخشیم و ناترازی در استان را به حداقل برسانیم.
وی ادامه داد: مصرف بالای برق و روبهرو شدن با قطعی برق در تابستان مشکلات و خسارات بسیاری به صنایع یا کشاورزی وارد میکند که در تابستان امسال نیز شاهد آن بودیم هر چند که بسیار اندک بود اما با توجه به رشد مصرف برق احتمالا در آینده شاهد افزایش آن خواهیم بود. وی توسعه انرژیهای تجدیدپذیر را راه حل مناسب برای مدیریت انرژی دانست.
مهندس آذرپیرا، از دفتر شهید فهمیده، حامی این رویداد تصریح کرد: دفتر شهید فهمیده مدیریت تحقیقات نیروهای مسلح را در دست دارد و به دنبال این است تا از ظرفیتهای ملی مثل دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری استفاده کند و دستیابی به فناوریها را تسهیل کند.
وی افزود: طرح جهاد علمی در این مرکز در حال اجرا است که برنامهای بلندمدت برای ارتباط با ۱۷۰ دانشگاه و پارک علم و فناوری است، ۲۵ محور همکاری دارد که یک مورد از آن حمایت از رویدادهای مسئلهمحور مانند همین رویداد است و همچنین حمایت از پایاننامهها، رسالهها و پروژههای پسادکتری که در حال حاضر در دانشگاه فردوسی مشهد در حال اجرا میباشد.
در ادامه سه طرح برتر به ارائه مطالب خود پرداختند و حاضران پرسشهای خود را مطرح کردند تا داوران جایگاه اول، دوم و سوم طرحها را معرفی کنند. همچنین در انتهای مراسم از طرحهای برتر این رویداد تقدیر به عمل آمد.