دستگاه
کاربردی برای کاهش آسیبهای اسکلتی- عضلانی کارگران در حین برداشت زعفران توسط عضو
هیات علمی گروه آموزشی بیوسیستم و تیمی از دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه
فردوسی مشهد ساخته شد
برداشت زعفران در ایران به
صورت سنتی انجام میگیرد و تولیدکنندهها میبایست در یک دوره زمانی کوتاه مدت (در
فاصله طلوع آفتاب تا نهایتا 4 بعدازظهر)، تمامی محصول گل خود را برداشت کنند.
کارگران برداشت زعفران در طول روز کاری، در شرایط نامطلوب ارگونومیک کاری مشغول به
کار میباشند که منجر به اختلالات اسکلتی عضلانی در آنها میگردد. اگرچه
آماری در دست نمیباشد اما این امر بار مالی قابل توجهی را برمتولیان بهداشت و
درمان تحمیل میکند.
براین اساس، دستگاهی توسط تیمی از گروه مهندسی بیوسیستم
دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به سرپرستی آقای دکتر محمدعلی ابراهیمینیک و
همکاری آقایان :سیدعلی دهنوی و معین حدادمقدم ( از دانشجویان مقطع کارشناسی )و
امین نیکخواه دانشجوی مقطع دکتری این رشته ، طراحی و ساخته شد.دستگاه مذکور نخست
توسط گروه بیوسیستم دانشگاه ویسکانسین آمریکا و وزارت بهداشت آمریکا در سال 2008
برای وجین برخی از محصولات ردیفی طراحی شده بود.
تیم تحقیقاتی گروه بیوسیستم
دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با ایجاد اصلاحات و تغییراتی در طراحی
دستگاه، آن را برای برداشت زعفران در شرایط مزارع ایران بهینهسازی کردند. تصاویر
پیوست مربوط به تست اولیه این دستگاه در مزرعهای در نیشابور است. طی چند ساعت کار
با آن و نظرخواهی از کارگران، ثابت شد که دستگاه به طور موثری باعث تسهیل در
برداشت و کاهش خستگی کارگران میشود. همچنین مشاهدات نشان داد که استفاده از این
دستگاه نقش بهسزایی در افزایش راندمان نیروی کار و کاهش آسیبهای اسکلتی عضلانی
کارگران در حین برداشت دارد.
شایان ذکر است که: گروه مهندسی بیوسیستم دانشکده کشاورزی ابراز
امیدواری و اعلام آمادگی کرد که سازمانها و نهاد هاتی ذیربط از جمله
سازمان جهاد کشاورزی از این تجربه استفاده نموده و زمینه لازم برای
ترویج این وسیله مقرون بهصرفه و کارا در بین کشاورزان را فراهم آورد تا ضریب نفوذ
آن در بین جامعه روستایی بیشتر گردد.