به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد، روز سهشنبه 2 مهرماه و همزمان با شروع سال تحصیلی جدید، مراسم افتتاح فاز اول مسیر سبز دانشگاه (مسیر ویژه دوچرخهسواری) با حضور دکتر کافی رئیس دانشگاه، اعضای شورای راهبردی دانشگاه سبز و نیز مسئولین شورای شهر و شهرداری مشهد و با مشارکت دانشگاهیان برگزار شد. همچنین، دفتر جدید دانشگاه سبز در سازمان مرکزی که بر اساس اصول ساختمان سبز بازطراحی و بازسازیشده است، با حضور رئیس دانشگاه و اعضای شورای راهبردی دانشگاه سبز مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
دکتر بنیهاشمی دبیر شورای راهبردی دانشگاه سبز دانشگاه فردوسی مشهد در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه گفت: همانطور که مستحضرید، این دانشگاه با مساحت 300 هکتار یکی از بزرگترین پردیسهای دانشگاهی را در کشور دارا میباشد و بر این اساس، مطلوبترین وسیلۀ حملونقل در دانشگاه دوچرخه میباشد. از سوی دیگر، حجم بالای تردد خودرو در سطح دانشگاه نهتنها باعث افزایش آلودگی هوا شده است، بلکه امنیت دانشگاهیان را نیز در معرض خطر قرار داده است. لذا توسعۀ زیرساختهای استفاده از دوچرخه، چه ازلحاظ زیرساختهای فرهنگی و چه زیرساختهای فیزیکی در دستور کار دفتر دانشگاه سبز قرارگرفته است و اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است. ازجملۀ این اقدامات، طراحی و ساخت جایگاههای پارک دوچرخه برای تمامی دانشکدهها و واحدهای دانشگاه و نیز راهاندازی تعمیرکار سیار دوچرخه جهت ارائۀ خدمات در محل به دانشگاهیان عزیزی که از دوچرخههای دانشگاه و یا دوچرخههای شخصی خود استفاده میکنند بوده است. همچنین، با تعامل مثبت و سازندهای که میان دفتر دانشگاه سبز و کمیسیون حملونقل و ترافیک شورای شهر و نیز معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری مشهد برقرار شد، از محل بودجۀ اختصاصیافته به توسعۀ حملونقل انسانمحور در شهرداری مشهد، مسیر ویژۀ دوچرخه به طول تقریبی 750 متر و عرض متوسط 3 متر که از درب شمالی پردیس دانشگاه تا مسجد حضرت زهرا (س) امتدادیافته است، آمادهسازی گردید و امروز با حضور مسئولین دانشگاه و شورای شهر و شهرداری و نیز با مشارکت دانشگاهیان مورد بهرهبرداری قرار گرفت. این مسیر، بخشی از مسیر سبز طراحیشده در طرح جامع دانشگاه فردوسی مشهد است که فاز اول آن امروز افتتاح شد و به امید خدا امیدواریم با کمک مدیریت شهری، فازهای بعدی نیز بهزودی اجرایی گردند. مطمئناً همکاری دانشگاه و مدیریت شهری در الگوسازی و توسعۀ حملونقل پاک میتواند نویدبخش اتفاقات بزرگی در آینده باشد که آثار آن را در سطح جامعه نیز شاهد خواهیم بود.
دکتر بنیهاشمی افزود: علاوه بر توسعۀ زیرساختهای فیزیکی، در جهت توسعۀ رفتارهای محیط زیستی، برنامههای فرهنگی متنوعی توسط دفتر دانشگاه سبز در حال پیادهسازی است که در هفتههای آتی از برخی از آنها رونمایی خواهد شد. ازجملۀ این موارد، ساخت اپلیکیشن اکو پایاست که بهمنظور ثبت و امتیازدهی رفتارهای محیط زیستی دانشگاهیان طراحیشده و هفتۀ آینده در جشن دانشجویان جدید دانشگاه رونمایی خواهد شد. همچنین، شخصیت دکتر سبز که به سفارش دفتر دانشگاه سبز توسط یکی از گرافیستهای صاحبنام مشهدی، طراحی گردیده است، هفتۀ آینده رونمایی خواهد شد. این شخصیت ازاینپس بهعنوان نماد دفتر دانشگاه سبز، پیامهای محیطزیستی را به مخاطبان منتقل خواهد کرد. در فاز اول، اپلیکیشن اکوپایا و شخصیت "دکتر سبز" در داخل دانشگاه مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت، اما بهزودی در مقیاسی وسیعتر به همۀ شهروندان عرضه خواهد گردید.
وی همچنین در مورد دوچرخه سواری بانوان در پردیس دانشگاه گفت: متاسفانه در حال حاضر بدلیل برخی دغدغه های فرهنگی، چنین امکانی فراهم نیست؛ گرچه با توجه به حق قانونی و شهروندی بانوان، بنظر ما سلب این حق از آنها، بخصوص در محیط دانشگاه که می بایست الگوی قانونمداری باشد موجه نیست. البته ما هم معتقدیم محیط دانشگاه می بایست هنجارهای خاص خود را داشته باشد، اما اولا این هنجارها نباید بصورت فراتر از قانون تعریف شود و ثانیا نباید صرفا شامل حال بانوان گردد. در همین راستا طرحی جهت ساماندهی دوچرخه سواری در سطح پردیس دانشگاه توسط دفتر دانشگاه سبز تدوین شده است که با پیاده سازی آن صرفا کسانی از حق دوچرخه سواری محروم میشوند، که هنجارهای قانونی تعریف شده در طرح را رعایت ننمایند. هم اکنون در حال مذاکره با مسئولین دانشگاه جهت فراهم آوردن شرایط پیاده سازی طرح هستیم و پیشرفتهای خوبی هم حاصل شده است که امیدواریم با مساعدت مسئولین دانشگاه بزودی موانع کار برطرف گردد، چرا که معتقدیم با توجه به اینکه بیش از ٦٠ درصد جمعیت دانشگاه را بانوان تشکیل داده اند، دستیابی به پردیس پاک بدون توجه به حق قانونی آنها و تشویق همه دانشگاهیان به استفاده از حمل و نقل پاک میسر نخواهد بود.
دبیر شورای راهبردی دانشگاه سبز در مورد بازطراحی و بازسازی دفتر جدید دانشگاه سبز گفت: هدف از این اقدام، هویتبخشی به دفتر دانشگاه سبز در سطح دانشگاه است تا دانشگاهیان عزیز بیشازپیش با مفهوم و جایگاه دانشگاه سبز آشنا گردند. در این راستا، سعی شد متناسب با اصول ساختمان سبز همچون استفاده بهینه از فضا، تبدیل و بازیافت تجهیزات اداری مستهلک و کمکاربرد، استفاده از مواد بازیافتی در ساخت تجهیزات و میزهای اداری و صرفهجویی در مصرف انرژی، با هوشمند سازی و بهینهسازی سیستم روشنایی دفتر، استفاده از رنگهای روشن و جذاب برای تجهیزات و محیط داخلی اتاق، نصب پردههای باقابلیت تنظیم میزان نور ورودی و باهدف استفاده هر چه بیشتر از نور طبیعی، کاربرد گیاهان آپارتمانی مقاوم در چیدمان دفتر بهصورت دیوار سبز و سقف سبز، باهدف ایجاد یک محیط کاری فرحبخش و تولید اکسیژن بیشتر در فضا، این دفتر بازطراحی و بازسازی گردد که خوشبختانه با استقبال کمنظیر دانشگاهیان عزیز مواجه شده است.