پروژه تحقیقاتی iSense دانشگاه فردوسی مشهد با ارائه یکی از نوآورانهترین فناوریهای کمکی در حوزه نابینایان در کنفرانس بینالمللی تعامل انسان و ربات (HRI 2025)که از تاریخ ۴ تا ۶ مارس ۲۰۲۵ (۱۴ تا ۱۶ اسفند ۱۴۰۳) در ملبورن استرالیا برگزار شد، حضور پیدا کرد.
کنفرانس تعامل انسان و ربات (HRI) یکی از معتبرترین رویدادهای علمی در حوزه رباتیک است که سالانه با حضور پژوهشگران، مهندسان و متخصصان بینالمللی برگزار میشود. این کنفرانس که هرساله توسطIEEE مؤسسه جهانی مهندسان برق و الکترونیک و ACM انجمن جهانی ماشینهای محاسباتی برگزار میشود، به بررسی آخرین نوآوریها در زمینه رباتیک به ویژه تعامل انسان و ربات پرداخته و تمرکز ویژهای بر توسعه فناوریهای کمکی هوشمند در حمایت ازمعلولین دارد.
پروژه iSense از دانشگاه فردوسی مشهد، که با هدف بهبود دسترسی و استقلال افراد دارای اختلالات بینایی توسعه یافته است، آخرین یافتهها و پیشرفتهای خود را در حوزه فناوریهای کمکی هوشمند به نمایش گذاشت.
iSense یک سیستم پوشیدنی هوشمند است که با استفاده از دوربینهای RGB-D، بازخورد لمسی و شنوایی و پلتفرم پردازشی پیشرفته، به کاربران نابینا این امکان را میدهد که موانع را تشخیص دهند، مسیر خود را پیدا کنند و از اشیاء اطراف آگاه شوند. این فناوری که نقش مهمی در بهبود استقلال افراد نابینا ایفا میکند، بازخورد مثبت بسیاری از متخصصان حاضر در کنفرانس را دریافت کرد.
دموی پروژهی iSense در کنفرانس HRI 2025 فرصت مناسبی جهت ارتباط با محققان و متخصصان حوزهی رباتیک و فناوریهای کمکی فراهم کرد که سبب دریافت بازخوردهای تخصصی پیرامون ابعاد فنی پروژه، اطلاع از تجربههای مشابه در سایر کشورهای جهان و شکلگیری دیدگاههای جدیدی برای توسعهی آن گردید. همچنین از دیگر دستاوردهای این سفر میتوان به ایجاد ارتباطات علمی و حرفهای با پژوهشگران و فعالان این حوزه در جهت گسترش دامنهی پژوهشها و همکاریهای بینالمللی مؤثر و آشنایی با سایر پروژههای نوآورانه در این عرصه اشاره نمود.
علاوه بر این، تأثیرات مثبت این فناوری در بهبود کیفیت زندگی افراد نابینا در سطح بینالمللی مورد تأکید قرار گرفت.
تیم تحقیقاتی iSense از دانشگاه فردوسی مشهد متشکل از پژوهشگران و متخصصانی از رشتههای مهندسی کامپیوتر، برق و مکانیک است که تحت راهنمایی دکتر علی اسماعیلی، عضو هیئت علمی گروه مهندسی مکانیک و دکتر احد هراتی، عضو هیئت علمی گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه فعالیت دارند. اعضای تیم شامل امیرحسین نظری، امیرمهدی ظریف شاهسوننژاد، محمد قربانی فارمد، صالح فارسی، امید صالحینیا، صالح ابراهیمیان، محمدرضا رمضانی، کیمیا مهدینژاد، علی بکائیان، الهام آرمین، مریم سعیدی، محمدصادق احمدی، سید احمد نظامی، محمدمهدی ارویلی، علی وحدانی، علی مجاهد، سوفیا احمدی و کریم رحیمی هستند.
علاقهمندان میتوانند اطلاعات بیشتر درباره این پروژه و دستاوردهای آن را از طریق وبسایت رسمی کنفرانس HRI 2025 به آدرس humanrobotinteraction.org/2025 و وبسایت پروژه iSense به آدرس isensebeyond.com دنبال کنند.