به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد؛ اولین پیش نشست سومین همایش ملی نقش و جایگاه مادر، با عنوان طلاق عاطفی در برابر سواد عاطفی» به همت دبیرخانه این همایش و با همکاری انجمن علوم تربیتی دانشگاه، در روز دوشنبه 28 آبان 1397 برگزار شد.
در ابتدا دکتر مجتبی کفاشان کاخکی عضو هیئتعلمی گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه فردوسی مشهد و دبیر اجرایی همایش نقش و جایگاه مادر و، توضیحاتی در خصوص برگزاری این همایش در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، ارائه نمود و عنوان کرد: شروع حرکت برگزاری این همایش به اواسط سال 1396 برمیگردد زمانی که این همایش در شیراز برگزار شد که پیشنهاد برگزاری آن را با توجه به ظرفیت دانشگاه فردوسی مشهد، به دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه ارائه نمود.
وی ادامه داد: تاکنون بیش از 10 جلسه رسمی و تعدادی جلسه غیررسمی پیرامون این همایش تشکیلشده است و اکنون اولین پیش نشست همایش، طلاق عاطفی در برابر سواد عاطفی» است که استقبال از آن بسیار زیاد بوده است و سایت همایش و امکان ارسال مقالات از طریق آن اشاره کرد.
در ادامه دکتر سید علی کیمیایی، دانشیار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه، به بحث طلاق عاطفی و سواد عاطفی پرداخت و علل و راهکارهایی در این مورد ارائه داد.
وی طلاق را بهطورکلی یک جدایی آگاهانه، خودخواسته و قانونی دانست و در مقابل به طلاق عاطفی اشاره کرد و افزود: در طلاق عاطفی، موضوع پیچیدهتری اتفاق میافتد و ممکن است زوجین تمایلی به جدایی قانونی نداشته باشند اما رابطه آنها به لحاظ عاطفی آشفته باشد. درواقع طلاق عاطفی یعنی گسست ارتباط عاطفی بین زوجین و عدم ترمیم آنکه با نشانههایی چون رفتار نامهرباناند و تصمیمگیری و اقدامات فردی همراه است.
دکتر کیمیایی به علل طلاق عاطفی که ناشی از عدمکفایت سواد عاطفی زوجین میباشد اشاره کرد و گفت: یکی از بزرگترین علل طلاق عاطفی، عدم تنظیم هیجانات مثبت و منفی زوجین در زندگی زناشویی است. افزایش احتمال طلاق عاطفی در مردان، زمانی روی میدهد که هیجانات منفی مثل خشم، سردی، کدورت و ... زیاد شود و افزایش احتمال طلاق عاطفی در زنان زمانی است که هیجانات مثبت کاهش مییابد.
وی، الگوهای ارتباطی ناسالم مانند الگوی ارتباطی تعقیب و گریز، الگوی والد- فرزندی، الگوی تذکردهنده و طفره رونده، الگوی زوج منفعل یا یکطرف منفعل و دیگری پرخاشگر و یا زوج پرخاشگر را بهعنوان الگوهای تشدیدکننده احتمال طلاق عاطفی عنوان کرد و از الگوی جایگزین جرئت مندانه را که در آن زوجین افکار و احساسات خود را بدون پرخاش و باجرئت بیان میکنند سخن گفت.
دکتر کیمیایی همچنین باورهای نادرست، قضاوتهای قطبی شده، پرهیز برخی شخصیتهای اجتماعی از رابطه نزدیک و صمیمانه، دلبستگی ناایمن، ترس از خود افشایی، خشم، ناامیدی و ناکامی را از دیگر علل طلاق عاطفی برشمرد.
وی در ادامه به مبحث سواد عاطفی اشاره کرد که توانایی ابراز گری عاطفی است و در خصوص عوامل موجد سواد عاطفی به مواردی چون صداقت، صمیمیت، قدرشناسی، تشویق، وقت گذاشتن برای یکدیگر، دیدن خوبیها و محاسن، توجه به نیازهای طرف مقابل، رعایت مرزها و بخشش اشاره کرد.
سرهنگ تاجیک، مدیریت دفتر پژوهشهای کاربردی نیروی انتظامی نیز توضیحاتی در خصوص همکاری پلیس اجتماعی با این همایش ارائه داد و گفت تمرکز ما در بخش نقش مادر در امنیت اجتماعی است و امیدواریم سایر آسیبهای اجتماعی نیز در رابطه با نقش مادر موردبررسی قرار گیرد.
گفتنی است همایش نقش و جایگاه مادر در اسفندماه 1397 برگزار میشود.
ارسالکننده خبر: جمیلی