گروهی از اساتید و دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد موفق به ساخت دستگاه سیستم جامع پایش سلامت هوشمند از راه دور شدند.
دکتر بهشید بهکمال عضو هیأت علمی گروه کامپیوتر دانشگاه فردوسی و مدیر طرح در مورد ساخت این دستگاه گفت: با توجه به شرایط فعلی به دلیل افزایش ناگهانی تعداد بیماران مبتلا به ویروس کرونا و تقاضای بالا برای خدمات پزشکی، امکان پذیرش همه مبتلایان در مراکز درمانی و بیمارستانها وجود ندارد. بنابراین بسیاری از افراد در قرنطینه خانگی و یا در نقاهتگاه های عمومی بستری می شوند و از خدمات پزشکی بصورت مستقیم محروم هستند. در چنین شرایطی که چالشها و کمبودهای جدی در حوزه درمان و مراقبت ایجاد می شود، یکی از اصلی ترین راه حل ها، توسعه خدمات پزشکی و پرستاری از راه دور است.
در این راستا، به همت هسته فناور «سرو دیجیتال» مستقر در مرکز رشد فناوری دانشگاه فردوسی مشهد و با اتکا بر توانمندی دانشجویان و فارغالتحصیلان نخبه این دانشگاه و با مدیریت اعضای هیأت علمی دانشکده مهندسی، «سیستم جامع سلامت هوشمند سرو» بعنوان اولین سیستم هوشمند مراقبت سلامت مبتنی بر تکنولوژی اینترنت اشیا - T-based health monitoring solutionIo طراحی و تولید شد.
این محصول بصورت صفرتا صد (شامل همه بخشهای سخت افزاری و نرم افزاری) توسط هسته فناور «سرو دیجیتال» تولید شده و از نظر کیفیت و دقت با بهترین نمونه های خارجی رقابت می کند. مهمترین ویژگی های محصول در زیر آمده است:
این سیستم دارای چهار سنسور برای سنجش علایم حیاتی است که شامل رطوبت بدن، دمای بدن، اکسیژن خون و ضربان قلب است. در نسخه بعدی موقعیت جغرافیایی فرد نیز به همراه علایم ذخیره می شود. درحال حاضر نمونه مشابه داخلی و خارجی وجود ندارد و در مراکز درمانی، دستگاه های مختلفی برای سنجش هریک از موارد فوق مورد استفاده قرار می گیرد.
- امکان ثبت خودکار علایم بالینی بیمار و نظارت آنلاین پزشک از راه دور وجود دارد. در این سیستم علایم چهارگانه فرد توسط یک دستبند هوشمند دریافت شده و در پایگاه داده ذخیره می شود. پزشک یا پرستاری که در محل حضور ندارد، می تواند از طریق نرم افزار هشمند تحت وب بصورت آنلاین علایم بیمار را مشاهده نماید.
- در حال حاضر این سیستم می تواند به چند صورت مورد استفاده قرار گیرد:
مدل مناسب برای بیمارستان: مدل کامل شده محصول، عمکردی مشابه تجهیزات اتاق مراقبت های ویژه دارد و می تواند علایم حیاتی بیمار را مانیتور کند. سخت افزار سیستم از نظر قیمت حدود یک دهم تجهیزات اتاق ICU است، ولی از نظر عملکرد کارایی بسیار بیشتری دارد. بخش نرم افزاری سیستم امکانی دارد که در حال حاضر در اتاق ICU وجود ندارد و می تواند اطلاعات را به پزشک در هر محل جغرافیایی از طریق اینترنت به اشتراک بگذارد.
مدل مناسب برای نقاهتگاه: در این مدل، هر بیمار یک دستبد هوشمند دارد که توسط آن اطلاعات علایم حیاتی بیماران اندازه گیری شده و روی مانیتور ایستگاه پرستاری نمایش داده می شود. بنابراین یک نقاهتگاه می تواند از طریق نرم افزار مبتنی بر وب، توسط یک یا دو پرستار حاضر در محل و یا پزشکان خارج از محل نقاهتگاه تحت نظارت کامل باشد.
مدل شخصی (خانگی): در این مدل علایم حیاتی فرد، شرایط محیطی و سایر پارامترهای با اهمیت بصورت خودکار از طریق دستبند اندازه گیری شده و پس از تحلیل و بررسی توسط نرم افزار اطلاعات لازم و یا هشدارهایی برای اعضای خانواده خارج از منزل، پرستار و پزشک ارسال میکند.