غذاهای فراسودمند ( پروبیوتیک ها ) ، حقایق و خرافات

ارسال شده در تاریخ :

در
چهارمین سخنرانی از مجموعه سخنرانیهای علمی دانشکده کشاورزی که توسط دکتر محمد باقر حبیبی نجفی ، استاد گروه آموزشی علوم و صنایع
غذائی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در روز دوشنبه 18
بهمن ماه 1395 در تالار اجتماعات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی
مشهد ایراد گردید به موضوع "غذاهای فراسودمند
) پروبیوتیک ها ) ، حقایق و خرافات پرداخته شد .


دکتر محمد باقر حبیبی نجفی در
ابتدای سخنان خود گفت :هدف اصلی از این سخنرانی رساندن این پیام به مخاطبین
 است که : جهت دهی تمایلات در انتخاب نوع غذا در سبد مصرفی روزانه  یک
ضرورت است. اصولا در شرایط طبیعی، تا زمانی که تمایل روحی – روانی به غذا وجود
نداشته باشد شخص غذا را انتخاب و مصرف نمی‏کند. این تمایل ممکن است در بعضی موارد
تمایل کاذب و ناصحیح باشد که در نتیجه در درازمدت اثرات نامطلوب بر سلامتی
می‏گذارد و یکی از دلایل چنین انتخاب ناصحیح می‏تواند ناشی از عدم آگاهی باشد.


وی
پس از ذکر مقدمه‏ ای در مورد ضرورت توجه به غذا اینگونه ادامه داد : بر اساس
آمارهای موجود ، بیش از 67 درصد مرگ و میر انسانها در جامعه ما ، به خاطر
بیماریهای غیر واگیر اتفاق می افتد و غذای نامناسب  و چاقی  در آن متهم
ردیف اول به حساب می آیند . امروزه حتی افزایش بیماریها و شیوع آن در کودکان به
واسطه  سبک زندگی و غذا حیرت انگیز است . با این وجود بالا رفتن سطح آگاهی
مصرف کنندگان نسبت به سودمندی و یا مضرات غذا ها شانسی است که پیش روی ما قرار
دارد و ما باید از آن سود جوییم.


دکتر حبیبی در ادامه افزود: منابع متنوع غذائی اعم از سبزیجات ، میوه ها ،
لبنیات و غلات کامل وسایر موارد ، خصوصیات و مکانیزمهائی برای اثر بخشی دارند که
از کنار آن به سادگی نمی توان گذشت ، مانند رنگ قرمز در آن و یا داشتن فیبر و ...
که به آن خاصیت آنتی اکسیدانی ، ضد میکربی ، ضد ویروسی و ... می دهد و حتی عرضه
تجاری آن را سودبخش می نماید  که این خصوصیت سود بخشی و رویکردهای تجاری صرف
می تواند چالشی برای این میکرو ارگانیسمهای مفید و منافع سلامت بخش ان برای مصرف
کنندگان به حساب آید و آگاهی بخشی در این زمینه  و در جهت حمایت از مصرف
کننده و در راستای حفظ سلامت آنان یک وظیف ارزیابی می شود.


استاد گروه آموزشی علوم و صنایع غذائی دانشکده
کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار داشت : امروزه متاسفانه در محصولات پروبیوتیک داخلی ،
 سویه های میکرو ارگانیسم هائی که از روده موجود زنده ( محتویات دفعی ) جدا و
ایزوله می شود  منشاء وارداتی داشته و  با عادات غذائی مردم ما سازگار
نیست! مضاف بر آن ضوابط و مقرراتی که در مورد پروبیوتیکها نوشته می شود از استحکام
کافی برخوردار نیست  به نحوی که مثلا  برای اخذ مجوزتولید و عرضه
محصولات پروبیوتیک ، مشخص شدن کشور مبداء و خارجی و درج عنوان شرکت تولید کننده
کفایت می کند  حال آنکه ، باید پرسیده شود که :  این میکرو
ارگانیسم  از چه جنس و سویه ای است ؟ و آیا با رژیم غذائی مردم کشور ما
سازگاری دارد یا خیر ؟  اما  فقط  گواهی کشور مبداء برای مقامات
بهداشتی و صادر کننده کافی است و صاحبان صنایع مجازند تا از هر سویه ای که وارد
کرده اند استفاده کنند !! و اثر بخشی ان ملاک نیست و این یک چالش مهم است .


دکتر محمد باقر حبیبی در
بخش دیگر از سخنرانی خود ابراز داشت : همواره روی برچسب محصولات غذائی در کشور ما
، که خود قصه و داستان دیگری باید داشته باشد کلیات ذکر می شود و سویه ها و اثر
بخشی چند گانه سویه ها به دست غفلت سپرده می شود ، چالش عمده در این زمینه قوانین
و مقررات است که برچسب گذاری و فرمولاسیون و مصرف کننده را نادیده میگیرد ، ادعای
اضافه کردن ترکیبات متفاوت به مواد غذائی کافی نیست . اینکه آیا آن محصول قابلیت
بیولوژیکی داشته باشد مهمتر است ، صاحبان صنایع که نقش پررنگی در نوشتن مقررات
داشته اند نمی توانند همزمان راسا به بازاریابی مبادرت نمایند چون یکی از الزامات
بازاریابی استفاده از برچسب استاندارد با محتویات و اظهارات شفاف و مشتری مدارانه
است.


وی
ادامه داد : در تنظیم قوانین ، محققین و
اساتید صنایع غذائی به بازی گرفته نمی شوند و کسانی میان دار هستند که بیشتر به
ارزش افزوده می اندیشند، لذا احساس می شود که این قوانین نیاز به بازنویسی اساسی
دارد ، نباید دست صنعت برای برچسب نویسی باز باشد ، آگاهی های روی برچسب باید شامل
خواص سلامت بخش عمومی در تقویت سیستم ایمنی یا کاهش مثلا کلسترول و غیره باشد ،
اما اطلاعات مبالغه آمیز جای آن را گرفته است و هیچ ادعائی به صورت تکنیکی اثبات
نمی شود و مصرف کننده مغبون این ماجراست و با ذکر مثالی ادامه داد  : امروزه ادعای
افزودن سبوس به نان گمرا ه کننده است ، چه در نان و چه در محصولات دیگر ، هیچ
ضمانتی برای این ادعا وجود ندارد ، صرف اضافه کردن سبوس کافی نیست ، این وقتی می
تواند صحت داشته باشد که سبوس اصطلاحا تیمار ببیند و پروسه فرمولاسیون خود را طی
کند و مثلا فیتیک اسید که به عنوان یک ترکیب ضد تغذیه ای شناخته می شود، (چون با
تشکیل کمپلکس با املاح معدنی مانند روی، کلسیم، منیزیوم و آهن آنها را به صورت
نامحلول در آورده و دسترسی زیستی بدن به آنها را کاهش می دهد) و از سوئی می تواند
خواص مفید داشته باشد به حالت متعادل درآید
.(اسید فیتیک جذب آهن ، روی و کلسیوم را مختل
کرده و ممکن است سبب کمبود مواد معدنی گردد ، بنابر این اغلب به آن به عنوان یک ضد
مواد مغذی مینگرند ف با این حال داستان کمی پیچیده تر از آن است زیرا اسید فیتیک
همچنین دارای تعدادی از خواص درمانی است ).


 به
گفته ایشان : پزشکان ، داروسازان ، و دامپزشکان  به تنهائی نمی توانند در
تدوین مقررات و قوانین نقش داشته باشند ، آنان حداکثر دو واحد درسی تغذیه را
گذارانده اند ، در کنار ایشان ، متخصصان تغذیه و صنایع غذائی  می توانند
ایفاگر نقشی مفید باشند.


استاد
گروه آموزشی علوم و صنایع غذائی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در بخش پایانی سخنان خود گفت : پیام مثبت غذاهای
فراسودمند ( پروبیوتیک )  تعادل در مصرف مواد غذائی است و نه حذف آن ، غذاهای
فراسودمند معجزه نمی کنند بلکه عادات غذائی خوب می توانند معجزه بیافرینند ، اگر
چه که پروبیوتیک ها اثرات خود را دارند .


وی
افزود : رژیم غذائی فقط یک پایه از چهار پایه سبک زندگی سالم است و عدم اعتیاد ،
کنترل استرس و فعالیت فیزیکی پایه های اساسی دیگر آن است که در کنار  سبک
زندگی سالم و غذاهای فراسودمند می توانند سلامتی را به ارمغان آورند.  ضمن
آنکه رعایت جانب احتیاط  حتی در مصرف غذاهای سودمند الزامی است ( مثلا میزان
مصرف بالای شیر غنی شده و جذب ویتامین
D  بیش از میزان مورد نیاز باعث انباشت
آن در بدن و ایجاد ترکیبات  سمی می شود ).


به
گفته این استاد دانشگاه : آنچنانکه در گفته های دیگران آمده : قرن 20 قرن انتی
بیوتیک ها و قرن 21 قرن پروبیوتیک ها  دانسته شده است.


شایان
ذکر است که پروبیوتیک ها علاوه بر کمک به گوارش
مولکولهای پیچیده، ترکیباتی مانند ویتامینها و آنتی بیوتیکهای مختلف را تولید کرده
که برای بدن مفید است. منبع باکتری های پروبیوتیک لبنیات و میوه ها هستند
.


60037


60036_1


.



کانال اخبار دانشگاه فردوسی مشهد


https://telegram.me/ferdowsium

آخرین اخبار