برگزاری همایش بین‌المللی مطالعات یگانشی جوندگان در دانشگاه فردوسی مشهد

مراسم افتتاحیه همایش بین‌المللی مطالعات یگانشی جوندگان و آیین نکوداشت دکتر جمشید درویش، استاد پیشکسوت گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد با حضور معاونان دانشگاه فردوسی مشهد، رئیس دانشکده علوم، اعضای هیئت‌علمی دانشگاه و میهمانان این همایش روز شنبه، 7 بهمن‌ماه در تالار خواجه‌نصیرالدین طوسی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

دکتر بهرامی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد در این مراسم اطهار نمود: در قرن بیست و یکم اما این پارادایم و سرمشق غالب شکسته شد و رویکرد همگرایی در علوم ایجاد شد و هم‌اکنون علوم بنیادین و اصیل به‌تدریج در حال باز پس گرفتن جایگاه خود هستند. بشر به‌تدریج به این باور رسید که گرچه داشتن مهارت و کسب حرفه‌وفن از طریق علم مهم است اما نمی‌تواند خود را از کنکاش در طبیعت و کائنات معاف کند و دراین‌بین زیست‌شناسی و ازجمله زیست‌شناسی جانوری و تکامل جایگاه ویژه‌ای دارد.

با اشاره به اینکه دکتر جمشید درویش پدر معنوی علم جانورشناسی در دانشگاه و کشور بودند، اظهار کرد: دکتر درویش همواره به دنبال احیای مرجعیت علمی در منطقه و کشور بودند و اثربخشی در جامعه و افزایش ارتقا و مهارت‌آموزی را در جامعه تشویق می‌کردند.

وی با اشاره به مرکز پژوهشی جانورشناسی کاربردی در دانشگاه ادامه داد: ایشان حمیت و تعصب خاصی برای یافته‌های جانورشناسی داشتند که با تأسیس این مرکز پژوهشی، یافته‌های خود را به‌صورت دانشگاهی پیگیری می‌کردند.

دکتر مقیمی، رئیس دانشکده علوم نیز دکتر درویش را دارای نگاه فلسفی و عمیق و سیستماتیک به پدیده‌های طبیعی دانست و اظهار کرد: اخلاق‌مداری وی همواره مثال‌زدنی بود و دراین‌بین شاگردانی تربیت‌کرده‌اند که می‌توانند راهروان خوبی در مسیر آرمان‌های ایشان باشند.

وی با اشاره به خدمات استاد درویش در بیرجند، یادآور شد: دانش بیوسیستماتیک دانشی پیچیده و ناشناخته است که دکتر درویش در معرفی آن به جامعه علمی کشور گام‌های مؤثری برداشته‌اند.

سخنرانی خانم آژیر، همسر دکتر درویش، دکتر کریستین دنی، از دانشگاه فرانسه در گرامیداشت دکتر درویش از دیگر برنامه‌های آیین افتتاحیه بود.

در ادامه برگزاری مراسم افتتاحیه این همایش، دکتر سیاه سروی عضو هیئت‌علمی گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد و دبیر همایش اظهار داشت: در این کنفرانس استادان و متخصصان داخلی و 14 متخصص خارجی از کشورها فرانسه، جمهوری چک، ایتالیا، اسلوانی، روسیه، پاکستان و اسپانیا حضور دارند.

وی افزود: از 150 مقاله رسیده به همایش، 95 مقاله پذیرفته شد که 38 مقاله به‌صورت سخنرانی و سایر مقالات هم به‌صورت پوستر ارائه می‌شود و افزود: این همایش در سه محور اصلی ازجمله تنوع زیستی، بیماری‌های مربوط به جوندگان و انسان (بیماری‌هایی که از طریق جوندگان به انسان منتقل می‌شود) و مدیریت آفات برگزار می‌شود.

لازم به ذکر است همایش بین‌المللی مطالعات یگانشی جوندگان در دانشگاه فردوسی مشهد به همت گروه پژوهشی جونده شناسی و زیست‌شناسی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد، موزه تاریخ طبیعی دانشگاه سوربن پاریس، دانشگاه علوم و فنون مونپلیه فرانسه، انستیتو پاستور ایران و انجمن زیست‌شناسی ایران در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی در حال برگزاری است.

کارگاه‌هایی که در حاشیه این همایش برگزار می‌شود عبارت‌اند از:

روش‌های نمونه‌برداری و مطالعات میدانی جوندگان و انگل‌های آن‌ها (شامل مطالعه میدانی دوروزه توسط اساتید موزه تاریخ طبیعی پاریس، دانشگاه علوم و فنون مونپلیه فرانسه، موزه تاریخ طبیعی اسلوونی، انستیتو پاستور ایران و دانشگاه فردوسی مشهد). تاریخ برگزاری: 11 و 12 بهمن‌ماه 1396

شناسایی جوندگان ایران با استفاده از مطالعات تلفیقی: از کار با کلیدهای شناسایی تا مطالعات تکمیلی مولکولی (کارگاه عملی توسط اساتید دانشگاه سوربن فرانسه، انستیتو پاستور ایران و دانشگاه فردوسی مشهد.) تاریخ برگزاری: 10 بهمن‌ماه، صبح و عصر

آموزش مطالعات پیشرفته ریخت سنجی هندسی با استفاده از نرم‌افزار R (کارگاه عملی توسط اساتید دانشگاه مونپلیه فرانسه و دانشگاه فردوسی مشهد). تاریخ برگزاری: 9 بهمن‌ماه، صبح و عصر

بیماری‌های نوپدید و باز پدید و عوامل ایجاد و انتشار آن‌ها (کارگاه تئوری)، مدرس: دکتر احسان مصطفوی؛ مرکز بیماری‌های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران. تاریخ برگزاری: 8 بهمن‌ماه، 8-10 صبح

بیماری‌های قابل‌انتقال از حیوانات خانگی به انسان (کارگاه تئوری)، مدرس: دکتر نونا مراد پور از دانشگاه فردوسی مشهد. تاریخ برگزاری: 9 بهمن‌ماه، 13-15

چگونگی تعیین مخازن لیشمانیا در جوندگان (کارگاه تئوری- عملی)، مدرس: دکتر غلامرضا رزمی از دانشگاه فردوسی مشهد. تاریخ برگزاری: 9 بهمن‌ماه، ساعت 15-17

روش‌های تشخیص آلودگی‌های کرمی دستگاه گوارش در جوندگان (کارگاه تئوری-عملی)، مدرس: دکتر حسن برجی از دانشگاه فردوسی مشهد. تاریخ برگزاری: 9 بهمن‌ماه، ساعت 17-19

اپیدمیولوژی مولکولی بیماری‌های عفونی (کارگاه تئوری-عملی)، مدرسین: دکتر سنا عیب پوش و دکتر احسان مصطفوی از انستیتو پاستور ایران. تاریخ برگزاری: 9 بهمن‌ماه، ساعت 10-13

کانال اخبار دانشگاه فردوسی مشهد