ارسال شده در تاریخ :

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد هیئتی مرکب از  دکتر نظامی رئیس دانشکده کشاورزی، دکتر شور مدیر گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز و دکتر حاج محمد نیا استادیار گروه اگروتکنولوژی به‌منظور آشنایی و تعامل با بخش کشاورزی شهرستان‌های تربت‌حیدریه و مه ولات، در آبان ماه جاری از این شهرستان‌ها بازدید کردند.

دکتر نظامی رئیس دانشکده کشاورزی ضمن دیدار با مسئولان کشاورزی شهرستان تربت‌حیدریه و تشکر از زحمات همکاران بخش اجرایی کشاورزی شهرستان اشاره داشتند که آشنایی با ظرفیت‌های موجود و شناخت نقاط قوت و ضعف بخش کشاورزی شهرستان‌های استان خراسان رضوی، زمینه‌ای را فراهم خواهد کرد تا مشکلات بخش اجرا به‌صورت پروژه‌های علمی در دانشگاه موردبررسی قرارگرفته و نتایج آن راهگشای رفع مشکلات این بخش باشد. ایشان گفتند عزم دانشگاه برای حل مشکلات جامعه جدی‏تر شده است، به‌طوری‌که ارتباط با جامعه و تلاش برای حل مشکلات آن به‌طور ویژه‏ای مدنظر قرار دارد.

مهندس عباس پور مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تربت‌حیدریه ضمن خیرمقدم به هیئت بازدیدکننده، شرحی از وضعیت کشاورزی شهرستان ارائه نمود اظهار داشت: شهرستان تربت‌حیدریه به لحاظ تنوع آب و هوایی وضعیت ویژه‌ای دارد و 14.000 نفر در بخش کشاورزی شهرستان شاغل هستند. در بخش جلگه رخ بهره‌برداران نمونه کشوری که از دانش کافی کشاورزی برخوردارند فعال می‏باشند. به‌عنوان‌مثال، در یک مجموعه کشاورزی 26 کارشناس کشاورزی مشغول کار هستند و به‌عنوان اولین مرکز خصوصی اصلاح نژاد دام سبک کشور مطرح هست. خشک‌سالی‌های سال‌های اخیر مقدار آب در بخش کشاورزی شهرستان را از 507 به 207 میلیون مترمکعب در سال کاهش داده، ولی علیرغم آن به دلیل استفاده از روش‌های علمی و تجربی مجموع تولیدات کشاورزی شهرستان (زراعی، باغی و دامی) از 283 به 480 هزار تن افزایش‌یافته است. در شیلات موفقیت‏هایی خوبی به‌دست‌آمده به‌طوری‌که تولید ماهی غزل آلا در شهرستان در سال‌های اخیر شدیداً افزایش داشته است. از حدود 40 هزار هکتار اراضی زراعی و باغی در شهرستان، 19 هزار هکتار مجهز به آبیاری تحت‌فشار شده است و 6 هزار هکتار دیگر هم در دست انجام است.

در حال حاضر، برخی از نکات قابل‌توجه کشاورزی شهرستان به شرح ذیل می‏باشد:1(استفاده از دانش روز برای عبور از بحران کم‌آبی از طریق همکاری بیشتر دانشگاهیان با بخش اجرا. 2) تلاش برای احیا و افزایش بهره‏وری در اراضی دیم و باغات بادام. 3) در حوزه گلخانه، ورود افراد بعضاً″ غیرمتخصص و سازه‌های باقیمت بالای وارداتی، بهره‌برداران را مقروض کرده است و لذا نیاز به سازه سبک گلخانه و مدل بومی هست. 4(در حوزه گیاهان دارویی و زعفران پتانسیل بسیار بالایی وجود دارد. 5) در خصوص اقتصاد کشاورزی، تجارت و عرضه تولیدات کشاورزی مشکل وجود دارد.

دکتر شور نیز در این دیدار، تأسیس مجتمع‌های گلخانه‌ای را گامی در جهت اشتغال‏زایی و جلوگیری از مهاجرت بی‌رویه روستائیان به شهرها عنوان کرد و گفت به‌کارگیری سیستم‌های آبیاری جدید گلخانه‌ای مثل آئروپونیک که فنّاوری آن توسط متخصصان دانشگاه فردوسی بومی‌شده است، کارایی مصرف آب را به‌خوبی افزایش می‏دهد. همچنین نگهداری، انبارداری و فروش محصولات گلخانه‌های هم نیازمند برنامه‏ریزی و توجه بیشتری است.

دکتر حاج محمد نیا استادیار گروه اگروتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد هم این گونه بازدیدها و تعاملات را کمک بزرگی به شناخت مسائل و مشکلات بخش کشاورزی منطقه و تلاش در جهت رفع مشکلات با تعریف پروژه‌های مشترک عنوان کرد.

بازدید بعدی مسئولان دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، اداره توسعه نوغانداری استان خراسان رضوی بود که مهندس سرجمعی رئیس این اداره توضیحات مختصری از فرآیند نوغانداری ارائه و پیشنهاد کرد که از این ظرفیت برای برگزاری دوره‏های آموزشی نوغانداری و ایجاد یک واحد نوغانداری در دانشکده در جهت توسعه کارآفرینی استفاده شود.

سپس این هیئت از بخش کشاورزی شهرستان مه ولات بازدید نمود که در ضمن بازدید مهندس قاسمی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مه ولات عنوان کرد که الگوی کشت شهرستان باهدف سازگاری با کمبود آب طراحی و اجراشده است. به‌طوری‌که کشاورزی شهرستان مه ولات بر روی سه محصول پسته، زعفران و انار متمرکز است. سطح زیر کشت باغات پسته در شهرستان 21000 هکتار با تولید حدود 1400 تا 1500 تن پسته خشک است که 53 درصد پسته استان و 5/6 درصد پسته کشور را شامل می‌شود. سطح زیر کشت زعفران 3900 هکتار با متوسط تولید 5/3-3 کیلوگرم در هکتار است که رتبه پنجم تولید زعفران در استان می‌باشد. باغات انار نیز با 2900 هکتار با مجموع تولید 6900 تن انار در شهرستان دایر است. همچنین کارخانه فرآوری رب و سس انار به ظرفیت 3000 تنی هم احداث‌شده و یک کارخانه تولید کودهای آلی و اسید هیومیک هم راه‌اندازی شده است.

استفاده از علم روز در بهبود تولیدات کشاورزی و افزایش ارزش‌افزوده این محصولات در شهرستان مه ولات باعث شده که اعتماد کشاورزان به کارشناسان کشاورزی افزایش یابد؛ بنابراین به‌تدریج کارشناسان و بهره‌برداران بخش کشاورزی این شهرستان ازنظر فن کشاورزی رشد یافته و استعداد و علم خود را در سایر مناطق نیز به نمایش گذاشته‏‏اند. در حال حاضر برای کار تخصصی در باغات منطقه کمبود کارشناس کشاورزی حس می‏شود و از ورود و اشتغال دانش‌آموختگان کشاورزی به این شهرستان استقبال می‌شود.

در بازدید از باغات پسته، مهندس ذوالفقاری دانش‌آموخته دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد از باغداران پیشرو پسته نیز به قدمت بیش از 150 سال پسته‌کاری در این شهرستان اشاره کرد و گفت رقم «پسته سفید فیض‌آباد» انحصاری این منطقه است و در حال حاضر 85 درصد پسته شهرستان شامل رقم سفید فیض‌آبادی و 15 درصد رقم احمد آقایی می‏باشد. ایشان با استفاده از دانش و روش‌های علمی و باغداری نوین پسته در تولید این محصول نمونه بوده و آمادگی خود را برای انتقال تجربه موفق پسته‌کاری به سایر علاقه‏مندان اعلام کرد. در ادامه از باغ انار الگویی مجهز به سیستم‌های آب‌پاشی (میست) و سایه‌انداز (شید) بازدید شد و روش‌های ابداعی کشاورزان جهت کاهش خسارت کرم گلوگاه و همچنین کاهش خسارت آفتاب‌زدگی در انار موردتوجه قرار گرفت.

841234

841235

841236

841237