ارسال شده در تاریخ :

دکتر حسین انصاری، عضو هیئت‌علمی گروه آموزشی مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد، هدف از برگزاری همایش سبز را مرور اقدامات و مکانیزم‌هایی دانست که انتظار می‌رود درنهایت به مصرف درست آب و انرژی و نهایتاً تحقق توسعه پایدار منجر شود.

دکتر انصاری، مدیر اداری و پشتیبانی دانشگاه و عضو هیئت‌علمی گروه آموزشی مهندسی آب دانشگاه فردوسی در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص کاهش مصرف آب در پردیس دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: ما با بحث کاهش مصرف آب بدون توجه به عوارض ناشی از کاهش مصرف خیلی موافق نیستیم، زیرا کاهش مصرف همیشه به یک اقدام اصولی و درست برای رسیدن به شرایط توسعه پایدار منجر نمی‌شود.

ما در دانشگاه فردوسی مشهد به دنبال درست مصرف کردن آب در مصارف مختلف شرب، موتورخانه‌ها و فضای سبز هستیم. به این معنا که در فرایند استفاده آب در موتورخانه‌ها سعی در استفاده از سیکل بسته است و در فرآیند تأمین آب شرب به دنبال سیستم توزیع آب شرب با حداقل هدر رفت و استفاده از منابع آب باکیفیت و سپس جمع‌آوری فاضلاب و انتقال آن به سیستم فاضلاب شهر هستیم.

درزمینهٔ مصرف آب در فضای سبز هم دانشگاه تمرکزش را لزوماً بر کاهش مصرف قرار نداده و با توجه به کاهش و محدودیت منابع آب در اختیار، سعی در درست مصرف کردن آب با بالاترین بازدهی را دارد. وی دلیل این نوع اقدام را به مسائل ناشی از تخریب محیط با کاهش مصرف آب مرتبط می‌داند. وی اشاره دارد که کاهش مصرف آب در نگاه کلان محیط زیستی، می‌تواند دو اتفاق مهم را رقم بزند: احتمال دارد با کاهش مصرف آب در فضای سبز، اولاً محیط خاک شور و عناصری که نباید در سطح و محیط خاک تجمع کنند، در آن تجمع یابند و ثانیاً اینکه باعث کاهش رشد گیاهان و به‌تناسب آن کاهش کار آیی گیاهان در بهبود شرایط محیطی شود که البته بحث مفصلی نیاز دارد.

وی درباره‌ی استفاده از ظرفیت اساتید در جهت پیشبرد اهداف همایش بیان کرد: یکی از راهکارها برای ارتباطات اساتید و دانشجویان و اساتید و سیاست‌گذاران و مجریان، برگزاری این‌گونه همایش‌ها می‌باشد. در این نوع از همایش‌ها قطعاً موضوعات مختلف و تجربیات مختلف قابل مرور و تبادل است.

عضو هیئت‌علمی گروه آموزشی مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد درباره برگزاری همایش سبز در سطح بین‌المللی برای اولین بار در دانشگاه فردوسی مشهد نیز اظهار کرد: شاید بتوان گفت تنها راهکار برای تبادلات علمی بین‌المللی در حال حاضر، برگزاری این‌چنین همایش‌هایی است زیرابه دلیل وضعیت مالی نامناسب وزارت علوم، انتقال تجربیات با انجام بازدیدهای بین‌المللی و نیز حضور در خارج از کشور بسیار محدودشده است؛ بنابراین با برگزاری سمینار و همایش‌های بین‌المللی، امکان استفاده حداقلی از تجربیات بین‌المللی ازجمله مدیریت سبز مهیا می‌شود. البته باید یادآور شد که زمانی این اقدامات به خروجی مثبتی منجر خواهد شد که برنامه‌ریزی مناسب و اصولی هم برای ایجاد و استفاده از نتایج همایش صورت پذیرد.

دکتر انصاری در خصوص موضوع پایداری محیط‌زیست اظهار کرد: اگر بخواهم به واژه پایداری در شکلی که در رسانه‌های عمومی به آن اشاره می‌شود، توجه کنیم به نظر خروجی مناسبی عاید نمی‌شود. لزوماً با تغییرات سریع برگزاری اکوسیستم، پایداری ایستای سیستم دیگر معنا پیدا نمی‌کند. وی به پایداری پویا اشاره کرد و افزود: در شرایط بارگذاری‌های متغیر، می‌توان از مکانیسم‌هایی پویا برای پایداری طولانی‌مدت محیط‌زیست استفاده کرد. در حوزه آب هم مسئله از همین نگاه، باید موردتوجه قرار گیرد.

دکتر انصاری در پایان درباره مدیریت سبز تصریح کرد: وقتی از محیط‌زیست و مدیریت سبز صحبت می‌شود، باید یک نگاه جامع و کلان به موضوع داشت، نه اینکه با واژه‌سازی یا اقدام سازی، موضوع را به انحراف کشاند. امروزه در جامعه و در دانشگاه‌ها این‌گونه واژه‌سازی‌ها و اقدام سازی‌ها در حال وقوع است. مثلاً در حوزه آب و انرژی، برای نشان دادن کاهش مصرف و به دنبال آن جذب بیشتر بودجه یا کنترل هزینه برخی مواقع اقداماتی انجام می‌شود که می‌تواند در بلندمدت خساراتی ببار آورد و احتمال می‌رود برخی از اقدامات کاهشی نیز در بلندمدت باعث تخریب محیط‌زیست شود، بنابراین خواهشم این است که با نگاه علمی و خبرگانی در دام این واژه‌سازی‌ها و اقدام سازی‌ها گرفتار نشویم.

خبرنگار: شهابی

 

 

کانال اخبار دانشگاه فردوسی مشهد

https://telegram.me/ferdowsium