ارسال شده در تاریخ :

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد، به مناسبت هفته سرآمدی آموزش، معاونت آموزشی دانشکده علوم ریاضی دانشگاه فردوسی مشهد باهدف نزدیک‌تر شدن هر چه بیشتر دو رشته علوم اجتماعی و آمار، نشستی با عنوان  تعامل علوم اجتماعی و آمار» را در روز یکشنبه 15 اردیبهشت 1398 در سالن شورای این دانشکده برگزار کرد.

 در این برنامه که دکتر احمدرضا اصغر پور، مدیر گروه علوم اجتماعی دانشکده ادبیات و علوم انسانی و دکتر هادی جباری، عضو هیئت‌علمی دانشکده علوم ریاضی به‌عنوان سخنرانان اصلی و دکتر بهرام صادق پور گیل ده، مدیر گروه آمار و همچنین جمعی از اعضای هیئت‌علمی و دانشجویان گروه‌های علوم اجتماعی و آمار دانشگاه فردوسی مشهد حضور داشتند، پیرامون زمینه‌های مشترک علمی بحث و تبادل‌نظر شد.

در آغاز این برنامه دکتر مصطفی رزم‌خواه معاون آموزشی- فرهنگی دانشکده علوم ریاضی ضمن خوش‌آمد گویی به دکتر احمدرضا اصغر پور، مدیر گروه علوم اجتماعی و حاضران در نشست، تعامل سازنده با گروه‌های آموزشی دیگر را از دغدغه‌های گروه آمار عنوان کرد.

دکتر اصغر پور بابیان اینکه استفاده از آمار در جامعه‌شناسی سابقه طولانی دارد، به کتاب دورکیم به‌عنوان یکی از سرفصل‌های اصلی درس علوم اجتماعی اشاره کرد و اینکه جامعه‌شناسی از آغاز برای اثبات ادعا دنبال نرخ و کمیت بوده است؛ اما بخش‌هایی از علوم اجتماعی پیچیدگی‌هایی دارد که در ذاتشان پیش‌بینی‌ناپذیری وجود دارد و با معادلات نمی‌توان روابط درونی آن‌ها را شناسایی کرد و در مواردی هم اعتبار داده‌ها مورد سؤال هستند و چون کمیت و مدل پذیر نیست یا خروجی آن خیلی تقلیل گرایانه می‌شود، باعث می‌شود که بخشی از نتایج، قابل استناد و کاربردی در تصمیم سازی‌ها نباشد. جامعه‌شناسی در بخش نظری بسیار غنی است اما مشکل این است که نمی‌توانیم آن‌ها را مدل کنیم و یا به آزمون بکشیم.

دکتر هادی جباری، عضو هیئت‌علمی دانشکده علوم ریاضی به دو مشکل اشاره کرد: ابزارهای سنجش متغیرهای جامعه‌شناسی درست نیست یا مطالعاتمان جامع نیست. بانک‌های اطلاعاتی جامعی نداریم و اطلاعات معتبر در مقاطع زمانی و در طول زمان وجود ندارد و در مورد پدیده‌های اجتماعی ابزارهای سنجش خوبی نداریم. وظیفه جامعه‌شناس این است که ابزارها را تهیه و با کمک متخصصان، آن‌ها را در طول زمان با آزمون کردن بهبود بخشد. دوم اینکه در بحث روش‌های آماری، چون علم آمار پایه ریاضی دارد مدل‌های قدیمی آماری هم برای پدیده‌های فعلی قابل‌استفاده هستند اما چگونگی برخورد با آن مهم است باید به‌پیش فرض‌ها توجه شود تا از واقعیت دور نشویم. وی افزود: در عصر حاضر نکته مهم این است که وقتی با حجم وسیعی از داده‌ها مواجه می‌شویم برای کشف متغیرها از ابزارهایی برای کشف روابط استفاده شود که خطای کمتری دارند.

در ادامه این برنامه، دکتر رزم‌خواه از مدیران گروه‌های آمار و علوم اجتماعی برای راه‌اندازی گپ‌های تعاملی به‌صورت ماهانه دعوت کرد و قرار شد نشست‌های مشترکی با موضوع‌های از پیش تعیین‌شده برگزار شود تا گفتگو و مفاهمه بیشتری بین این دو رشته صورت بگیرد.

 همچنین از انجمن‌های علمی دعوت شد با توجه به نیازهای علمی دانشجویان، برای برگزاری دوره‌های آموزشی موردنیاز سایر گروه‌ها اقدام کنند. در پایان برای تأسیس رشته آمار اجتماعی و اقتصادی در دوره دکتری، قرار شد سرفصل‌های درس موردبررسی قرار بگیرند.

842069